“Peny4kit saya kembali, hidung kanan tersumbat, kerap berair” – Ezad Lazim

Penderit4an 4kibat peny4kit s1nus yang pernah dialami Ezam Lazim pada 2016 kembali mengh4ntui penyanyi itu.

Menurut Ezad atau nama sebenarnya Mohd Rohaizad Mohd Lazim, 40, selepas membuat pemeriksaan pada Jumaat, doktor memberitahu terdapat ketvmbuhan kecil dalam hidungnya dikenali sebagai nasal polyps.

Doktor juga memaklumkan ketvmbuhan yang tumbuh di dinding s4luran pernafasan itu menyebabkan peny4kit sinus penyanyi lagu Luahan Cintaku kembali teruk.

“Sudah hampir tiga tahun saya tak buat follow up tentang sinus. Tak sangka sejak kebelakangan ni dah kembali jadi s3rius.

“Dalam hidung saya dah ada nasal polyps. Mungkin akan lebih s3rius dan berkemungkinan kena buat pembed4han untuk membuang polyps itu,” ujarnya kepada mStar.

Perkongsian Ezad Lazim di lama Instagram miliknya.

Terdahulu Ezad berkongsi foto beberapa jenis ubat yang perlu diambilnya bagi mengawal m4salah berkenaan daripada menjadi lebih teruk.

Untuk rekod Ezad pernah dimasukkan ke h0spit4l 4kibat mvntah berpanjangan dan ser4ngan sinus.

Sementara itu bercerita mengenai keadaannya kini, Ezad berkata ia sedikit mengganggu kehidupan hariannya kerana svkar untuk bern4fas.

Sudah hampir tiga tahun saya tak buat follow up tentang sinus. Tak sangka sejak kebelakangan ni dah kembali jadi s3rius. – EZAD LAZIM

“Buat masa sekarang tak selesa sikit, menyanyi pun mungkin tak seperti selalu sebab meng4nggu bahagian pernafasan. Saya tak boleh bernafas dengan sempurna.

“Tadi doktor cadangkan saya supaya mula ambil ub4t sinus. Kalau nasal polyps ni masih tak hilang mungkin saya akan dibed4h.

“Hidung saya dah tersumbat sebelah kanan. Saya bernafas pakai sebelah kiri saja dan kerap berair,” katanya.

Ezad akui penyakit Sinus menggangu kehidupan harian dan nyanyiannya.

Selain itu Ezad berkata doktor turut menasihatkannya supaya menjaga pemakanan dan mengamalkan gaya hidup sihat.

“Saya harap orang ramai tolong doakan agar saya diberikan kesembuhan, semoga tak melarat menjadi lebih t3ruk selepas ini,” katanya.

Sumber: Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *