Renung Isteri Sebelum Tutup Mata, Bintang filem Prebet Lapok, Tawil Men1ngg4l Dvnia

Bintang filem Prebet Lapok, Tawil, 68, menghembuskan n4fas terakhir selepas ses4k n4fas di kediamannya di Projek Perumahan Rakyat (PPR), Sri Aman, Kepong, di sini, jam 2.15 pagi ini.

Berita pemergi4nnya disahkan oleh isteri, Azah Abdul Kahar, 62, yang berada di sisi ketika arw4h meninggal dvnia secara mengejut.

“Arw4h kejutkan saya minta tolong sapukan minyak pada bahagian dada apabila ses4k nafas secara tiba-tiba, jam 1 pagi.

“Ketika sapukan minyak, nafasnya seperti tercVngap-cVngap.

“Arw4h selalu ses4k n4fas dan semput, sejak kebelakangan ini. Sebelum ini, arw4h tiada peny4kit semput,” katanya ketika dihubungi BH Online.Azah berkata, dia memanggil jiran untuk mengalihkan arw4h yang duduk atas kerusi.

“Saya sempat mengesat air liur yang meleleh, sebelum sibuk menghubungi anak-anak dan ambulans.

“Arw4h renung wajah saya, sebelum pejam mata. Ketika dialihkan atas katil, arw4h masih bernafas, cuma nadinya semakin perlahan.

“Bagaimanapun, pegawai perubatan yang tiba bersama ambulans mengesahkan arw4h sudah tiada. Saya percaya arw4h menghembuskan n4fas terakhir atas katil tanpa saya sedari,” katanya.

Isteri, Azah Abdul Kahar melihat perubahan Allahyarham Tawil apabila lebih banyak mendiamkan diri sebagai petanda akan pergi buat selama-lamanya. - Foto NSTP

Katanya, dia reda atas pemergian suami, apatah lagi, men1nggal dvnia pada malam Jumaat.

“Bagaimanapun, saya agak sedih mengenangkan arw4h sempat mencapai telefon bimbit ketika nafas tercvngap-cvngap.

“Saya tahu arw4h mahu menghubungi anak-anaknya. Mungkin mahu bercakap buat kali terakhir, tetapi tidak sempat.

“Apapun, saya reda arw4h pergi pada penghulu hari. Arw4h juga pergi dengan tenang dan cukup mudah,” katanya yang masih menggeletar seluruh badan akibat pem3rgian mengejut suaminya. Katanya, dia dapat melihat perubahan sikap arw4h sepanjang minggu ini.

“Arw4h banyak mendiamkan diri. Selalunya arw4h akan bantu mengalihkan tempat ampaian apabila saya basuh baju.

“Namun, arw4h buat tidak tahu dan hanya pandang sahaja, kali ini. Mungkin arw4h mahu saya membiasakan diri melakukan kerja rumah sendiri jika dia sudah tiada.

“Ia juga bagaikan petanda arw4h akan meninggalkan saya, anak dan cucu buat selama-lamanya. Bagaimanapun, arw4h tidak pula meninggalkan pesanan sebelum tutup mata,” katanya.

Beliau berkata, urusan pengebumian arw4h diuruskan anak-anak, namun belum sempat berbincang mengenai lokasi dan waktu dikebumikan.

Mula mencipta kemasyhuran menerusi filem Prebet Lapok, gelagat lucu dan kerenah Allahyarham Tawil bersama bintang utamanya, AR Badul menjadi sebutan ramai. - Foto NSTP

Allahy4rh4m Tawil atau nama sebenarnya, Abu Bakar Ahmad bukan hanya dikenali sebagai pelawak pentas, malah banyak membintangi drama dan filem serta bergelar pengacara sekitar 1970-an dan 1980-an.

Mula mencipta kemasyhuran menerusi filem Prebet Lapok arahan Allahyarham Datuk Aziz Sattar, gelagat lucu dan kerenah arw4h bersama bintang utamanya, AR Badul menjadi sebutan ramai.

Malah, gandingan dua bintang dalam filem bergenre patriotik yang sarat elemen komedi ringan itu mampu meniupkan r0h semangat perjuangan hinggakan ramai anak muda tertarik menyertai pasukan angkatan tentera pada 1979.

Filem Prebet Lapok adalah penampilan pertama arw4h menerusi layar perak pada usia 29 tahun, selepas hampir lapan tahun bergiat aktif dalam dunia pementasan teater dan bangsawan.

Selain itu, arw4h turut membintangi deretan filem hebat seperti D4rah Satria, Setinggan, Da Di Du, Serampang Tiga, Peny4mvn Tarbus dan banyak lagi.

Jika dihitung, arw4h Tawil membintangi kira-kira 500 drama, filem, teater dan bangsawan sejak usia 19 tahun.

Kali terakhir anak kelahiran Kampung Baru, Kuala Lumpur itu tampil menerusi telefilem Taubat Seorang Samseng pada 2013, sebelum memperlahankan aktiviti seninya.

Tahun lalu, arwah Tawil antara 25 penggiat seni menerima surat tawaran unit PPR di bawah Inisiatif Perumahan Komuniti Seni Prihatin atas usaha Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) untuk golongan veteran tidak berkemampuan.

Bagaimanapun, unit kediaman didudukinya dibiayai sepenuhnya oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS) dengan bayaran RM35,000, sebelum arw4h dan isteri berpindah pada Mac lalu.

Sumber: BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *