“Ibu Saya Ditiar4pkan” – Achey Ris4u 7 Ahli Keluarga Pos1tif C0V1D-19, Jadi ‘Runner’ Hantar Keperluan Di Hospital & Rumah

Pelawak Achey memberitahu ibunya, Ngaisah Hassan, 73, kini masih menerima rawatan sebagai pesak1t C0V1D-19 tahap tiga di Hospital Segamat, Johor.

Bagaimanapun, ibunya terp4ksa diletakkan di dalam wad pesak1t CoV1D-19 tahap empat memandangkan perlu mendapatkan pem4ntauan rapi

“Hospital hubungi saya dan memaklumkan dia ada rad4ng sedikit di paru-paru dan ubat ant1-rad4ng masih dimasukkan dalam badan sampai 14 hari. Jadi, dia ada baki dalam 4 hari. Dia dem4m sedikit.

“Ibu saya sebenarnya stage 3, tapi dia diletakkan di dalam wad stage 4 sebab dia perlu pemerhatian yang lebih rapi.

“Dia ada dem4m dan masih dimasukkan ant1biotik untuk menguatkan badan, sehingga kini masih memerlukan bantuan oksigen dan ditidvrkan secara meni4rap. Badan pula semakin svsut. Kesihatan dia turun naik,” katanya kepada Gempak.Jelas Achey, keluarganya dijangk1ti virvs berbah4ya itu bermula daripada pelanggan yang membeli jualan mereka di tepi jalan.
“Keluarga saya cari makan dengan menjaja tepi jalan dan jual produk sendiri. W4bak ini berjangk1t daripada pelanggan, apabila bawa balik rumah seorang demi seorang kena bermula dengan abang saya, ibu saya dan kakak.

“Buat masa sekarang kakak saya sudah balik, tinggal abang dan ibu saya masih dirawat di hospital.

“Balik saja kakak saya, adik saya, Natasha pula dibawa ke PKRC Johor Bahru. Hari ini dapat tahu adik ipar perempuan dan anaknya pula pos1tif C0V1D-19. Kemungkinan dia tiga beranak akan dibawa untuk kuar4ntin.


“Ada dua orang lagi yang belum ada keputusan iaitu suami kepada adik saya Natasha dan abang sulung saya. Ramai di rumah dan berganti-ganti,” tambah Achey.

Kata Achey lagi, kem4langan yang menimpanya pada Julai lalu ada hikmah apabila kini dia dan isteri, Nor Hasanah Yahaya menjadi jurugegas menghantarkan barang keperluan di hospital dan rumah keluarganya di Labis.

“Ada hikmah sebenarnya selepas saya pat4h tangan, saya diuruskan oleh isteri saya di rumah mentua saya. Jarak dengan rumah keluarga saya di Labis cuma 15 minit.

“Bila semua kena (C0V1D-19), yang boleh hantar makanan dan keperluan hanya saya dan orang rumah saya. Kami saja yang free. Kalau saya tak berapa sihat, isteri saya tolong hantarkan.

“Kadang-kadang saya yang hantar, tapi maklumlah nak bawa kereta pun susah sebab tangan dah dua-dua ced3ra, tak boleh nak pusing stereng. Cuma, apa boleh saya katakan sekarang apa yang berlaku, jalan je dulu.

“Kami tak boleh ambil barangan dari rumah keluarga untuk dihantar ke hospital sebab di rumah ramai yang pos1tif.

“Jadi, apa keperluan di hospital dan pusat kuar4ntin kita perlu beli baru. Sama juga dengan rumah di Labis yang perlukan keperluan pun kami juga yang akan hantarkan. Kejap hospital, kejap ke Labis,” tambahnya.

Menerusi kemaskini di Instagram, keluarga Achey mula dimasukkan ke hospital di Johor sejak minggu lalu akibat dij4ngkit1 C0V1D-19.

Sumber :gempak.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *