‘Satu ubat RM50,000’ – Elyana

Kuala Lumpur: Penyanyi, Elyana, 34, dicadangkan doktor untuk menggunakan satu ubat khas dalam sesi kedua raw4tan kim0terapi yang akan dijalaninya, Jumaat ini.

Bagaimanapun, harga ubat itu agak mahal dan mencecah RM50,000 untuk satu raw4tan.

Elyana atau nama sebenarnya, Erneelya Elyana Emrizal berkata, ubat itu perlu digunakan untuk lima kali raw4tan dan tentu kosnya sangat tinggi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elyana Emrizal (@elyanaofficial1)

“Saya kini dalam perbincangan dengan pihak pengeluar ubat itu mengenai harga atau mendapatkan tajaan separuh harga,” katanya kepada Harian Metro.

Menurutnya, dalam situasi sekarang yang menyebabkan banyak pendapatannya mer0sot, kos rawatan yang tinggi agak menggusarkan.

“Memang pen1ng kepala juga sebab dalam keadaan sekarang, saya sebagai artis pun tak dapat bekerja seperti sebelum ini. Jadi, punca pendapatan terjejas,” katanya.

Berkongsi mengenai keadaan kesihatannya selepas menjalani sesi pertama rawatan kim0terapi minggu lalu, Elyana berkata, dia mengalami beberapa kes4n sampingan antaranya r4bun yang semakin tervk.

“Selepas menjalani kim0terapi pertama, badan saya memang agak lem4h. Perut pula rasa agak ker4s dan itu sedikit sebanyak mengganggu pern4fasan.

“Paling saya rasakan adalah mata saya semakin kabvr dan itu menyebabkan saya s4kit kepala. Kadang-kadang, tengok telefon pun boleh pen1ng. Untuk sel k4nser itu mengecut atau tidak, saya belum dapat apa-apa maklumat daripada doktor memandangkan ini baru sesi pertama,” katanya.

Selain itu, Elyana juga menjaga kuantiti makanannya untuk memastikan perut serta prosesnya pernaf4sannya lancar dan selesa.

“Mungkin kerana st3roid yang diberikan doktor membuatkan saya rasa lapar. Tapi, pada masa sama, saya menjaga pengambilan makanan kerana kalau makan berlebihan pun membuatkan perut saya rasa tak selesa. Apa pun, selepas kim0terapi, saya kena tahu bagaimana kes4nnya kepada diri saya,” katanya.

Elyana mengh1dap k4nser limf0ma tahap empat sejak 10 tahun lalu dan pertama kali mendedahkan mengenai peny4kit itu di konsert Gegar Vaganza musim keempat yang disertainya pada 2017.

Sumber : Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *