Nak panggil pakcik atau abang? Pemuda ini ‘sent4p sikit’ bapanya disangka anak gara-gara nampak lebih muda, fit

Bapa kepada seorang pemuda diberi gelaran ‘abah’ dalam kalangan netizen gara-gara wajah lelaki itu lebih muda daripada usianya.

Malah antara mereka keliru sama ada lelaki berusia lebih separuh abad itu perlu dipanggil dengan panggilan ‘pakcik’ atau ‘abang’.

“Mak aih, lagi tua lagi handsome.”

“Mantap abah boss,” demikian antara komen-komen netizen menerusi perkongsian video yang meraih hampir setengah juta tontonan di aplikasi TikTok.

hot abah 6

Transfromasi bapa Damiral sebelum (kiri) dan selepas menjalankan aktiviti kecergasan.

Pemuda itu, Muhammad Damiral Imran Elyshavana berkata, video tersebut menunjukkan transformasi bapanya, Elyshavana Jaafar dari usia 30 tahun sehingga kini 51 tahun.

Lebih mesra disapa Damiral, dia mengakui bapanya masih tegap meskipun sudah berusia kerana faktor genetik seperti arw4h datuknya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Abah (panggilan bapa) dulu selalu ke gim, tapi dah lama tinggalkan sejak tahun lepas. Sekarang ni abah buat aktiviti-aktiviti outdoor seperti joging dan hiking.

“Abah macam arw4h Tuk Wan (datuk). Angkat berat sikit, sekejap je dalam lima minit dah nampak otot-otot macam sado,” katanya kepada mStar.

hot abah 4

Hubungan akrab dua beranak.

Damiral yang berusia 21 tahun bagaimanapun berkata, bapanya melakukan aktiviti kecergasan bukan untuk menjadikan badannya lebih sasa, sebaliknya sekadar sihat dan fit.

“Walaupun dah lama tak ke gim, tapi abah masih bersenam di rumah sebab ada peralatan angkat berat seperti dumbbell. Sekali-sekala dia akan buat push up (tekan tubi).

Ahli keluarga saya ramai yang besar-besar, tapi saya tak kisah. Tapi bila tengok perubahan pada abah jadi fit, terus saya bersemangat untuk bersenam bagi menguruskan badan

MUHAMMAD DAMIRAL IMRAN ELYSHAVANA

“Abah juga mengamalkan diet Keto (pola pemakanan yang rendah karbohidrat dan tinggi lemak). Dulu masa umur 28 tahun sebelum kahwin, berat dia 98 kilogram (kg), sekarang 75.5kg.

“Dulu abah suka minum teh tarik sampai boleh habiskan satu jug, tapi sekarang dia jaga pemakanan, kurang pengambilan gula,” katanya yang berasal dari Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

hot abah 5

Bapa dan ibu Damiral.

Dalam pada itu, anak sulung daripada itu pernah mengalami berat badan 91kg dan bapanya yang banyak memberi sokongan dengan menjalani gaya hidup lebih sihat.

“Ahli keluarga saya ramai yang besar-besar, tapi saya tak kisah. Tapi bila tengok perubahan pada abah jadi fit, terus saya bersemangat untuk bersenam bagi menguruskan badan.

“Kami bukan setakat pergi gim bersama, juga berjoging dan berbasikal serta hiking,” katanya sambil menambah bapanya pernah menyertai ekspedisi berbasikal sejauh 600 kilometer di Indonesia selama 10 hari dan sembilan malam pada 2018.

hot abah 2

Damiral (kiri) dan bapanya sering melakukan aktiviti outdoor bersama.

Disebabkan saiz badannya yang lebih besar selain penampilannya berjambang, Damiral berkata, orang luar pernah kel1ru antara dirinya dan bapanya.

“Tahun lepas saya, mama dan abah pergi shopping mall. Ada pekerja di sebuah kedai ingatkan abah tu anak saya. Masa tu kami gelak, cuma saya sent4p sikit.

“Saya berjaya kurangkan berat badan sehingga 71kg. Bila keluar bersama, orang luar ingat abah tu abang saya pula,” katanya sambil menambah bapanya memiliki perniagaan roti.

hot abah 7

Perubahan Damiral sebelum (kiri) dan selepas mengamalkan gaya hidup sihat.

Damiral yang kini mengusahakan perniagaan roti tersebut menyifatkan bapanya seorang yang lemah-lembut, peramah dan kelakar.

“Saya akui abah nampak lagi muda, lagi fit… abah inspirasi saya. Saya masih teruskan misi kurangkan berat badan kepada 58kg. Selepas ni saya juga jadi fit macam abah juga,” katanya.

Komen netizen:

Sumber: Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *