“Hukum Sambut Atau Berpakaian Halloween Har4m”- PU Syed Beri Pencerahan

Pendakwah bebas dan Pencetus Ummah, PU Syed mengingatkan orang ramai bahaya perayaan Halloween tidak boleh disambut oleh umat Islam.

Menurut perkongsian PU Syed di akaun Instagramnya, perayaan itu adalah har4m kerana terdapat unsur-unsur tasyabbuh yang tidak dibenarkan di dalam Islam.

“Hukum menyambut Halloween atau berpakaian dan sebagainya bagi umat Islam adalah har4m kerana terdapat unsur-unsur tasyabbuh yang tidak dibenarkan di dalam Islam.

“Mudah-mudahan, dengan pencerahan ini dapat memberikan faedah dan manfaat dalam beragama dan diharapkan anak-anak muda kita dapat menghindarkan diri dari terjebak ke dalam kancah maks1at ini. Wallahu a’lam,” kongsinya.

Dalam pada itu, PU Syed juga turut memberikan link rujukan mufti mengenai hal itu yang bertajuk ‘Hukum Menyambut Perayaan Hallowen’.

“Halloween biasanya dikaitkan dengan syaitan, ahli s1hir, h4ntu, Goblin dan makhluk-makhluk mitos dan menyer4mkan lain dari kebudayaan Barat. Halloween disambut dengan menghiasi rumah dan pusat membeli-belah dengan simbol-simbol Halloween tersebut.

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم : مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ

“Maksudnya: Telah berkata Rasulullah SAW: Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka mereka tergolong dalam golongan itu”.

Riwayat Abu Daud (4031)

“Berdasarkan hadis di atas maka seorang Muslim itu dilar4ng untuk men1ru gaya atau kelakuan atau pakaian yang khusus dikenali dengan unsur jah4t atau adat perayaan yang boleh menimbulkan salah sangka orang ramai terhadap orang yang menyerupai perkara-perkara tersebut.

“Al-Imam al-San’ani Rahimahullah berkata bahawa hadis di atas menunjukkan barang siapa yang menyerupai orang-orang fasiq ataupun kafir ataupun orang yang melakukan bid’ah dalam apa jua perkara yang dikhaskan padanya dari segi pemakaian, tunggangan ataupun gerak-geri tingkah laku maka dirinya tergolong dalam kalangan mereka. [Subul al-Salam. Dar al-Hadis, 2/647]

“Disebutkan juga pendapat lain yang mengatakan bahawa tasyabbuh itu juga berlaku dalam perkara-perkara dalaman bersifat i’tiqad, iradat (kemahuan dan kehendak) dan perkara-perkara luar dari segi perkataan, perbuatan yang boleh menjadi ibadat dan adat. [Faydh al-Qadir. Al-Maktabah al-Tijariyyah al-Kubra, 6/104]

“Jelas di sini bahawa perayaan Halloween merupakan tasyabbuh kepada golongan k4fir dari segi i’tiqad, perbuatan dan juga pemakaian yang mana sedia maklum selalunya bagi mereka yang menyambut perayaan ini akan mengenakan kostum-kostum tertentu bersesuaian dengan hari Halloween,” jelas artikel tersebut.

Dalam pada itu menerusi ruangan komen, ramai yang berterima kasih kepada PU Syed kerana memberikan penjelasan mengenai hal tersebut.

Komen netizen :

Sumber: Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *