Ketuk Van Dan Ced3r4kan Pemandu, Ammar Alfian Didend4

Pelakon Ammar Alfian didenda RM3,500 oleh Mahkamah Majistret di sini, hari ini selepas meng4ku bersal4h melakukan khi4nat dengan mengetuk pintu sebuah van Pos Malaysia menggunakan kayu besbol dan menumbvk pemandu van tersebut, April lalu.

Majistret S Mageswary turut memerintahkan Ammar Alfian Aziz, 34, menjalani hukvman penj4ra dua bulan sekiranya gag4l membayar dend4. Tertudvh membayar dend4 tersebut.

Bagi pertudvhan khi4nat, mahkamah menjatvhkan hukvman dend4 RM2,000 atau penj4ra sebulan manakala pertudvhan menced3rakan dia didend4 RM1,500 atau penj4ra sebulan.

Lelaki itu didakw4 melakukan khi4nat dengan mengetuk pintu sebelah kanan kenderaan jenis Toyota Hiace milik Pos Malaysia Berhad menggunakan kayu besbol sehingga menyebabkan syarikat itu mengalami kervgian RM777.

Pelakon filem Paskal itu ditudvh melakukan kesal4han tersebut di Jalan Budiman 26/17A, Cheras di sini pada 1.45 tengah hari 5 April lepas mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan yang membawa hukvman penj4ra maksimum lima tahun atau dend4 atau kedua-duanya.

Ammar Alfian turut didakw4 dengan sengaja menyebabkan keced3raan ke atas Muhammad Nur Aimin Mohd Noor, 31, pada tempat, masa dan tarikh sama mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukvman penj4ra maksimum setahun atau dend4 sehingga RM2,000 atau kedua-keduanya.

Timbalan Pendakwa Raya Hanis Anisha Jamilludin memohon hukvman setimpal berbentuk pengajaran agar tertudvh tidak mengulangi kesal4han sama di masa akan datang.

“Tertudvh sepatutnya menunjukkan contoh yang baik kepada orang awam memandangkan dia seorang artis yang dikenali ramai,” katanya.

Peguam Muhammad Rhastdan Abdul Wahab yang mewakili Ammar Alfian memohon hukvman ringan atas alasan ini merupakan kesal4han pertama anak guamnya dan kervgian yang dialami hanya sekitar RM700.

“Mangs4 juga hanya mengalami keced3raan ringan dan anak guam saya telah memberikan kerjasama yang baik kepada pihak polis sepanjang siasatan,” katanya.

Sumber: hmetro.com.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *